Het eten van gefermenteerde groenten is niet alleen heel gezond, maar ook heel duurzaam. In de afgelopen honderd jaar, was fermenteren ontzettend populair. Aangezien het lastig werd om aan verse groentes en fruit te komen, werden veel zomerse groenten gefermenteerd, gedroogd of op zoet-zuur gezet. Mijn oma doet dit nog steeds elk jaar. Gelukkig is populariteit van gefermenteerde voeding weer aan het toenemen! Want ze hebben heel veel voordelen. Om een paar te noemen:
- Ze ondersteunen een goede spijsvertering door sommige voedingsstoffen beter verteerbaar te maken.
- De fermentatie voegt extra vitamines/mineralen toe.
- Ze bevatten goede bacteriƫn die goed zijn voor je darmflora.
- Laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste, ze voegen een lekkere smaak toe aan gerechten. Je kunt gefermenteerde groentes bijvoorbeeld goed combineren met vettige of romige ingrediƫnten.
De volgende recepten zijn gemaakt met de producten van Kouchi Jars. Kouchi Jars is aan beginnend bedrijf wat gespecialiseerd is in gefermenteerde groenten. Roena & Layla, die dit bedrijf begonnen zijn, besloten een tijd geleden hun overgebleven groente restjes te fermenteren en te verkopen. Hun moeder komt uit Oekraine, waar het inmaken van groenten elke zomer nog steeds gebeurd. Tijdens de winter is het lastiger om aan verse groenten te komen, dus worden de producten uit de zomer/herfst ingemaakt. Het fermenteren van groenten hebben ze dus geleerd van de familie. Eerst deelde ze het uit aan vrienden en familie, maar sinds kort zijn ze een echte duurzame onderneming. Wil jij graag deze gefermenteerde groenten bestellen? Stuur dan een mailtje naar: kouchijars@gmail.com of verstuur Roena & Layla een berichtje via Instagram.
Op zoek naar recepten?
Je kunt een aantal recepten hieronder vinden. Benieuwd naar meer recepten met gefermenteerde producten? Klik dan hier om naar de tag #gefermenteerdeproducten te gaan!